Studentka Beata Kocourová získala stipendium na střední škole ve Skotsku

Studentka Gymnázia Brno-Řečkovice studuje na skotské střední škole Dollar Academy

Studentka Beata Kocourová z Brna
Studentka Beata Kocourová z Brna
Beata Kocourová, rodačka z Brna a studentka Gymnázia Brno-Řečkovice, získala v roce 2022 stipendium HMC, které v Česku zprostředkovává nadace Bakala Foundation. Díky němu odjela na přelomu srpna a září do Velké Británie, konkrétně do Skotska, kde nastoupila na soukromou střední školu Dollar Academy. Beata Kocourová zde bude studovat 2 roky.

Studujete školu Dollar Academy ve Skotsku. Jaké předměty studujete a jakým aktivitám se věnujete?

Zaměřuji se zde pouze na pět předmětů, což mi dovoluje se jim věnovat do hloubky a zároveň se nemusím zaobírat a zbytečně stresovat předměty, které jsou mi vzdálené. Vybrala jsem si tedy lidskou biologii, chemii, matematiku, dějepis a modern studies, kde probíráme současné politické a sociální problémy.

Mezi moje mimoškolní aktivity patří basketbal, kterému jsem se věnovala osm let na závodní úrovni v Česku, debatní kroužek a chození do posilovny. Do budoucna mám také v plánu zařadit golf, který je zde velmi populární, jelikož bych si ráda osvěžila svoje dřívější dovednosti na krásných golfových hřištích ve Skotsku.

Co Vás na studiu nejvíc baví a jaké jsou Vaše dojmy ze studia ve Skotsku?

Hned ze začátku mě šokoval přístup učitelů ke studentům. Berou nás jako sobě rovné a snaží se výuku udělat co nejvíce zábavnou. Pro lepší představu nám mnohokrát dávají vtipné příklady z dnešní doby a často využívají moderní technologie. Zároveň si udržují profesionalitu a snaží se nás co nejlépe připravit na závěrečné zkoušky, které nás na konci každého roku čekají. I přístup studentů je velmi odlišný, jelikož se každý věnuje předmětům, které ho zajímají, což eliminuje vyrušování a nepozornost v hodinách. V každém předmětu je nás ve třídě nanejvýš dvacet. To umožnuje větší aktivitu a lepší interakci učitelů se žáky.

Studium zde mě baví celkově, jak už probíraná témata nebo aktivity. V dějepise se například do detailů věnujeme tuzemským i celosvětovým záležitostem 20. století, které mi přijdou velmi podstatné a často opomíjené v českém školství.

Jaký je kolektiv a vyučující? A jste spokojená s ubytováním?

Vyučující a studenti jsou obecně velmi vstřícní a laskaví. V kolektivu bylo ze začátku dost poznat, kdo je na škole déle, jelikož byli přirozeně ve svých skupinkách, které si za ty roky vytvořili, ale rychle nás nové vzali mezi sebe. Zahraničních studentů je zde okolo stovky a jsme rozdělení do třech domů – dvou holčičích po dvaceti a jednom klučičím po padesáti.

Ubytování je krásné. Bydlíme v typickém britském cihlovém domě, který je ale plně zrenovovaný a zmodernizovaný. Hrozně jsem si sedla i se svými spolubydlícími a je skvělé, že mám nejbližší kamarádky prakticky stále na dosah. Navíc všichni zaměstnanci ať už „house parents“ nebo „house ladies“ jsou přátelští a starají se o nás jako o vlastní.

Překvapilo Vás něco na studiu v zahraničí? Doporučila byste zahraniční zkušenost i ostatním středoškolákům?

Studium v zahraniční mě překvapilo opravdu hodně. Osnovy jsou dělané dost odlišně oproti Česku a máme spoustu samostatné práce doma, což je docela náročné po celém dni ve škole. Všechny volnočasové aktivity jsou taky v rámci školy, takže je tu hodně možností se svým koníčkům věnovat i o přestávkách. Nakonec mě ale nejvíc zaskočil přístup zaměstnanců školy. Všichni se snaží o co největší spokojenost studentů, soudržnost a aktivitu, aby každý naplnil svůj potenciál. Studovat v zahraničí pro mě byl vždy velký sen, ale vysoké školy často bývají dost drahé, navíc v Česku máme hned několik skvělých univerzit, čehož je škoda nevyužít. Takže když se mi naskytla příležitost studovat střední školu v zahraničí, vůbec jsem neváhala a rozhodně svého rozhodnutí vycestovat a poznat tak něco úplně jiného nelituji.

Dnešní Brno: Děkujeme za rozhovor.

O stipendijním programu ASSIST & HMC

Program ASSIST & HMC, který v Česku nabízí nadace Bakala Foundation, umožňuje studovat na výběrové střední škole v zahraničí, a to buď jeden rok v USA (se stipendiem ASSIST) nebo dva roky ve Velké Británii (stipendium HMC). Přihlášky do dalšího ročníku stipendií jsou otevřené do 1. prosince 2022.

Dnešní Brno 67 článků
Dnešní Brno - informace z Brna.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..