Celosvětový den mrkve se slaví 4. dubna. A protože jde o nejzdravější a zároveň nejoblíbenější druh kořenové zeleniny, je opravdu co slavit. I když mrkev překypuje množstvím potřebných minerálů a vitamínů, souvislost mezi zdravýma očima a touto zeleninou neexistuje. Letošní Den mrkve je ale důležitou osvětou pravidelných preventivních očních prohlídek. Na počest mrkve tak bude v Brně u Červeného kostela stát speciální oční tramvaj, v níž si budete moci nechat zdarma změřit zrak a možná předejdete problémům se zrakem.
Měření zraku v Brně proběhne v oční tramvaji na Komenského náměstí u Červeného kostela v Den mrkve 4. 4. 2018 od 10:00 do 14:30.
Poté se mrkvové aktivity přesunou do Klubu seniorů do Komína.
Pevně zakořeněný mýtus o zázračných účincích mrkve na vynikající stav očí je pravděpodobně stejně starý, jako zelenina sama. Znali ji už staří Římané a korunovali ji příznačným jménem „královna“. My dnes už víme, že i když je nabitá množstvím potřebných minerálů a vitamínů, přímý vliv na zdraví očí nemá. Ví to samozřejmě i paní primářka brněnské oční kliniky NeoVize, Doc. MUDr. Šárka Skorkovská, CSc., která právě prostřednictvím Mezinárodního dne mrkve poukazuje na zlidovělé nepravdy a především také na důležitost prevence a včasné diagnostiky očních vad a onemocnění.
Prvotní projevy očních vad jsou velmi často špatně rozpoznatelné, a pokud se nezačnou léčit včas, může nenápadně a pomalu dojít k nezvratnému poškození. To je jeden z důvodů, proč primářka NeoVize Šárka Skorkovská upozorňuje na smysl preventivních prohlídek:
„Jen díky nim můžeme rozpoznat a předcházet onemocněním, která zpočátku mohou probíhat i zcela nepozorovaně a bez obtíží. Je to především zelený a šedý zákal nebo věkem podmíněná makulární degenerace, u nichž nám včasná diagnostika a léčba umožní předejít možným komplikacím nebo dokonce trvalým ztrátám zraku. Preventivní oční prohlídku doporučujeme podstupovat alespoň jednou do roka.”
Až se tedy bude slavit Den mrkve, vzpomeňte si, že kromě oranžového trička a mrkvového dortu, je také ideální čas domluvit si termín prohlídky u očního lékaře.
S mrkví to ale zdaleka nevypadá tak bledě, jak se na první pohled mohlo zdát.
• Vzhledem k enormnímu množství betakarotenu, což je předstupeň potřebného vitaminu A, je vynikajícím prostředkem na posílení imunity. Tělo lépe uchrání sliznice před ulpěním virů nebo bakterií.
• Mrkev obsahuje vzácný selen, kterého je v naší stravě stále méně. Díky ní si jeho zásobu doplníte a předejdete napadení buněk volnými radikály. Jeho účinky totiž také podporují správně fungující imunitní systém.
• Mix vitaminů D, E, a K i minerálů, jako je draslík, hořčík, vodík, vápník, měď, železo, jód a fosfor, posiluje srdce a zlepšuje krevní oběh, podporuje růst vlasů a kvalitu pokožky a u mužů dokonce zvyšuje plodnost a potenci.
• Jako jedna z mála zelenin je mrkev ideální tepelně zpracovat. Pokud ji povaříme a přidáme i tuk, dokážeme z ní využít mnohem větší množství vitaminů než za syrova.
Tisková zpráva