Hlas Moravy chce úspěchy z jihomoravských obcí přenést na kraj

Koalice Hlas Moravy těží ze zkušeností i odbornosti

Hlas Moravy
Hlas Moravy
Kraj protkaný železničními tratěmi a cyklostezkami a funkčními regionálními nemocnicemi, kvalitními středními školami s dostatečnou kapacitou a krajinou, která zadržuje vodu a je připravená na nejrůznější výkyvy počasí. Taková je vize Jihomoravského kraje pro uskupení Hlas Moravy, které se bude v následujících krajských volbách ucházet o přízeň voličů.

Podpisem koaliční smlouvy stvrdili své spojenectví Zelení, hnutí SEN 21, hnutí Idealisté, Liberálně ekologická strana a řada nezávislých kandidátů. Lídrem volební koalice je dlouholetý starosta Židlochovic a krajský zastupitel Jan Vitula. Hlas Moravy jde do letošních krajských voleb s cílem nabídnout Jihomoravanům progresivní a liberální program.

„Chceme prosazovat kvalitní lékařskou péči, rozsáhlou síť železnic a cyklostezek, dostupné středoškolské vzdělání a opatření pro zadržování vody v krajině,“ nastiňuje Jan Vitula.

Jako lídr kandidátky se chce Vitula v krajském zastupitelstvu zasazovat zejména o dostupnost kvalitních středních škol.

„Výrazně posílíme kapacitu gymnázií, tam kde je to potřeba. Kvalitní a flexibilní všeobecné vzdělávání a rozvoj kritického myšlení je pro nás klíčový, proto budeme klást důraz na kvalitu výuky na všeobecných i odborných středních školách,“ popisuje Jan Vitula.

Podle něj je řešením nedostatečné kapacity gymnázií využití prostor odborných škol.

„Řada středních odborných škol nenaplní svoji kapacitu, třídy tak zůstávají nevyužité. Ty může využít gymnázium ve stejném městě nebo okolí a tím navýšit svoji kapacitu. Stejně tak se ve spolupráci s obcemi nabízí zužitkovat volné prostory v majetku města,” vysvětluje lídr kandidátky Jan Vitula.

„Z dat a statistik jasně vidíme i propastné rozdíly v rámci kraje, a to jak ve studijní neúspěšnosti, tak v tom, jaké typy škol děti nejčastěji navštěvují. V některých okresech, třeba na Hodonínsku, tak máme například výrazně vyšší podíl žáků v učňovských oborech, kteří jsou však zároveň nejvíce ohroženi nezaměstnaností. Úkolem středního školství přitom není produkovat levnou pracovní sílu. Chceme se proto zaměřit také na odstraňování těchto nerovností a nabízet jak kvalitní všeobecné vzdělání, tak moderní a smysluplnou odbornou přípravu, které budou dostupné dětem ze všech koutů kraje,“ dodává Matouš Vencálek, zastupitel brněnské Bystrce a pětka na kandidátce Hlasu Moravy.

Na druhém místě kandidátky figuruje dlouholetá starostka brněnského Nového Lískovce, brněnská a krajská zastupitelka Jana Drápalová.

„Jedním z klíčových témat letošních voleb je podle mého názoru adaptace kraje na stále častější výkyvy počasí, kdy spalující sucha střídají bleskové povodně,“ uvádí Jana Drápalová.

Třetí místo kandidátky pak patří starostovi brněnských Židenic Petru Kuncovi, který chce v krajském zastupitelstvu prosazovat především témata týkající se dopravy.

„Základním pilířem kvalitního dopravního systému je rychlá, bezpečná a pohodlná veřejná doprava. A to jak v rámci regionu, tak i přes jeho hranice. Zasadíme se proto o rozvoj integrovaného dopravního systému. Klíčová je pro nás zejména vlaková doprava,“ přibližuje Petr Kunc.

Doprava je důležitým tématem také pro bývalou místostarostku Brna-středu a brněnskou zastupitelku Jasnu Flamikovou, která je na kandidátce Hlasu Moravy čtvrtá.

„Kvalitní cyklostezky a dobře fungující frekventovaná veřejná doprava jsou jednou z cest, jak dosáhnout menšího automobilového zatížení v kraji. Pokud lidem nabídneme bezpečnou alternativu cestování na kratší i delší vzdálenosti, řada z nich ráda nechá auto doma,“ říká Jasna Flamiková.

Jihomoravany často trápí také špatně dostupná lékařská péče.

„Naším hlavním cílem je okamžité zlepšení zdravotní péče a sociálních služeb v celém kraji. Budeme usilovat o zachování regionálních nemocnic a posílení jejich nezastupitelné role v poskytování kvalitní zdravotní péče. Chceme zajistit, aby každý obyvatel kraje měl svého zubaře, praktického lékaře či kardiologa,“ zdůrazňuje ředitel kyjovské nemocnice Jiří Vyhnal, který na kandidátce Hlasu Moravy figuruje na osmém místě.

Koalice Hlas Moravy navazuje na kvalitní základy, které v minulém volebním období položilo opoziční uskupení Spolu pro Moravu. Přidává k nim ale další experty na klíčová krajská témata. Patří mezi ně například odborník na odpadové hospodářství Tomáš Hlavenka nebo fyzik a klimatický vědec Jan Hollan.

„Změnou názvu se chceme vymezit vůči stávající vládní koalici, se kterou nechceme být spojováni. Chceme být Hlasem moderních a progresivních Jihomoravanů v krajském zastupitelstvu,“ uzavírá Jan Vitula.

Prvních 10 kandidátů koalice Hlas Moravy

  1. Jan Vitula, starosta Židlochovic, zastupitel Jihomoravského kraje
  2. Jana Drápalová, starostka Brna-Nového Lískovce, zastupitelka města Brna
  3. Petr Kunc, starosta Brna-Židenic, zastupitel Jihomoravského kraje
  4. Jasna Flamiková, zastupitelka města Brna a Brna-středu
  5. Matouš Vencálek, zastupitel Brna-Bystrce
  6. Jan Schneider, zastupitel a bývalý starosta Tišnova
  7. Michaela Trněná, starostka Šlapanic
  8. Jiří Vyhnal, ředitel Nemocnice Kyjov
  9. Hana Potměšilová, starostka Hustopečí
  10. Ivo Bílek, ředitel základní školy v Mikulovicích na Znojemsku, spoluzakladatel hudebního klubu Na Věčnosti a festivalu Šramlfest

Koalice zveřejňuje aktuality na facebookové stránce Hlas Moravy nebo webu www.hlasmoravy.cz.

Tisková zpráva

Dnešní Brno 67 článků
Dnešní Brno - informace z Brna.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..