Brno mělo příležitost zazpívat si s Magdalenou Koženou

Happening ZUŠ Open zviditelnil práci a aktivity základních uměleckých škol

Možnost zazpívat si se světově uznávanou mezzosopranistkou Magdalenou Koženou měli tento týden brněnské děti i jejich rodiče při příležitosti celorepublikového happeningu ZUŠ Open. Do akce, která má podpořit další existenci bývalých „lidušek“, se aktivně zapojilo i patnáct základních uměleckých škol z Brna. Vrcholem programu se stalo právě společné zpívání mladých talentů s Magdalenou Koženou v parku na Moravském náměstí.

Vystoupení s operní divou předcházel průvod ZUŠek městem. Ten se poté, vedený beatboxerem En.druem, vydal právě do parku na Moravském náměstí, kde se na pódiu prezentovaly jednotlivé školy. Zájemcům v řadách obecenstva se rozdával stejně jako dětem ze ZUŠek notový part s textem písně Bílá holuběnko, kterou vybrala samotná Magdalena.

„Budete zpívat s Magdalenou Koženou, ona je velmi slavná, opravdu moc,“ dalo se zaslechnout v davu.

Magdalena působila naprosto přirozeně a bezprostředně bez jakýchkoliv manýr vstoupila na scénu a vyzkoušela si s dětmi i publikem „nanečisto“ první sloku. Pak už se zaplnilo hlavní jeviště i vedlejší pódia dětmi. Ač bylo počasí v Brně v úterý 30. května 2017 všelijaké, v době, kdy došlo na společné zpívání, nespadla z nebe na malé zpěváky i jejich publikum ani kapka. Moment souznění byl až dojemný.

Magdalena Kožená pochází z Brna, kde se zpěvem začínala v dětském sboru Kantiléna. I přes světovou slávu se vyhledávaná operní pěvkyně stále považuje za čistokrevnou Moravanku. Od roku 2003 je rytířkou Řádu umění a literatury Francouzské republiky, ve stejném roce debutovala v newyorské Metropolitní opeře. Účinkuje na předních divadelních scénách a koncertuje po celém světě. Svůj pracovní diář má naplněný na léta dopředu. V současné době žije v Berlíně, kde s manželem Simonem Rattlem, šéfdirigentem Berlínských filharmoniků, vychovává tři děti. K Brnu a České republice chová Magdalena stále vřelý vztah. Když se dozvěděla o ohrožení základního uměleckého školství u nás, založila nadační fond na podporu ZUŠ. Stala se rovněž iniciátorkou a patronkou happeningu ZUŠ Open, v němž se napříč republikou představilo 355 základních uměleckých škol. Kromě vystoupení na Moravském náměstí se v úterý večer v Brně zúčastnila i Májového koncertu Mozartových dětí v Besedním domě.

Simona Polcarová 3 článků
Simona Polcarová píše o divadle, hudbě, výstavních projektech, zajímá ji tematika relax a wellness, zpracovává i odborné články.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..