Vltava zahraje Svitavě na festivalu Překročme řeku

Druhý ročník festivalu Překročme řeku proběhne v sobotu 20. srpna 2016

Festival Překročme řeku 2016
Festival Překročme řeku 2016

Druhý ročník festivalu Překročme řeku se rozšířil do všech sedmi městských částí ležících na brněnském nábřeží Svitavy a nabídne pestrou škálu aktivit v okolí řeky. Festival proběhne v sobotu 20. srpna a záštitu nad ním převzal primátor města Brna Petr Vokřál a celkem šest brněnských městských částí.

Program festivalu: Překročme řeku 2016 [.pdf]

„Naší ambicí není uspořádat klasický komerční festival, ale přilákat obyvatele i návštěvníky města Brna k řece Svitavě a ukázat jim skrytou krásu a potenciál jejího okolí“, popisuje základní myšlenku festivalu předseda pořádajících spolků Černovické sdružení a Brněnská nábřeží Ladislav Kotík.

Na tomto základě je vystavena i celá koncepce jednodenního festivalu, do jehož přípravy se letos zapojila řada příspěvkových organizací, spolků a firem.

„Hlavní pódium bude stejně jako loni umístěno na Černovickém nábřeží a bude věnováno především hudební produkci“, říká projektová manažerka festivalu Silvie Sanža.

Hudební nabídka byla připravena ve spolupráci s legendárním klubem Stará Pekárna a v rámci ní se představí především brněnské kapely. Na Svitavu však také „připluje“ skupina Vltava, která zahraje návštěvníkům festivalu i sesterské řece od 17 hodin. Celý festival vypukne v 10 hodin dopoledne u hlavního pódia, kdy se na řece utkají nejrůznější plavidla v rámci neckiády. Ve 21 hodin ho zakončí premiéra inscenace Divadla Feste s názvem Hungerstein, vytvořená přímo pro tento prostor a akci. Hra naváže na tématiku tzv. hladových kamenů a upozorní na problematiku stavu pitné vody, který od roku 1950 poklesl o více než polovinu. Kromě toho je možné se těšit na aktivity a dílničky pro děti, Říční trh s nejrůznějšími prodejními stánky, prohlídku areálu bývalých městských jatek a Parního pivovaru Hauskrecht nebo třeba závody s terénními RC autíčky na ovládání. Bez využití nezůstane ani posvitavská vlaková vlečka, po níž na festival přijede parní vlak s historickým motorovým vozem, který s sebou přiveze i hudební uskupení Slow Train Jam. Vlak postupně zastaví za obchodním domem Albert na Tkalcovské, u ulice Křenová a k hlavnímu pódiu dorazí v 13.30.

Další pódium vyroste v sobotu 20. srpna i na nábřeží v blízkosti ulic Zderadova a Křenová. Program v tomto místě připravuje příspěvková organizace MČ Brno-střed KVS „U Tří kohoutů“ a pro tento den bude tato část přejmenována na „Divadelní nábřeží“. Návštěvníci zde budou moci shlédnout několik divadelních představení a zapojit se do kreativních workshopů pro děti i dospělé. Po soumraku se lze těšit na promítání filmů z éry němé kinematografie v Café Biograf.

Vydáte-li se ještě o kousek dál proti proudu, můžete překročit řeku do Židenic. Poblíž mostu na ulici Tkalcovská, který spojuje hned tři městské části, nabídnou společný program společenské centrum Karas a žideničtí hasiči.

Hned několik aktivit je připraveno v brněnských Husovicích. Na Plácku IQ Roma Servis bude možné si zahrát netradiční fotbálek nebo se zapojit do workshopu s tématikou romské kultury. Své dveře otevře pro návštěvníky husovická trolejbusová vozovna a Briessova sladovna na Gargulákově ulici. Kromě toho Kulturní středisko Omega připravilo program u splavu na ulici Gargulákova, jehož součástí bude například i kanoistika s husovickými hasiči. Nejvzdálenějším místem, které se letos do festivalu zapojí, je potom kovárna u cyklostezky do Bílovic nad Svitavou. Ta bude mít celý den otevřeno a nechá tak nahlédnout pod pokličku kovářského umění.

Opačným směrem se naopak musejí vydat všichni ti, kteří se chtějí dozvědět více o fauně a flóře v oblasti Holáseckých jezer, která jsou pozůstatkem slepého ramene řeky Svitavy. Zábavný a naučný program pro děti připraví v dopoledních hodinách spolek Čisté Tuřany.

Cílem pořadatelů festivalu není jen festival samotný, ale dlouhodobá snaha o zatraktivnění veřejného prostoru kolem brněnských řek. Samotnému festivalu předchází akce „Piknik NaČisto“, která se uskuteční v sobotu 13. srpna. V rámci této dobrovolnické akce budou dobrovolníci uklízet okolí řeky a vyrábět lavičky z palet. Ty budou stejně jako loni následně umístěny na břehy Svitavy. Chcete-li se přidat, sraz je v 10 hodin pod mostem, kde se kříží Hladíkova ulice s Černovickým nábřežím.

Jedním z konkrétních kroků k trvalému oživení tohoto prostoru je také webový portál Nábřeží Svitavy, který mapuje historii i současnost okolí řeky. Dalším je potom vznik mapy pro všechny, kteří chtějí objevovat řeku Svitavu. Mapa, která se díky svému formátu pohodlně vejde do kapsy každého výletníka, vznikla ve spolupráci s Turistickým informačním centrem Brno a nabízí inspiraci pro výlety k nejzajímavějším místům svitavského nábřeží v městě Brně. Věříme, že bude sloužit obyvatelům i návštěvníkům města Brna nejen v den festivalu, ale po celý rok, když se budou ke Svitavě vracet.

Kontakty:

Ing. Ladislav Kotík, předseda Černovického sdružení a Brněnská nábřeží z. s. – 734 656 357, kotik@nabrezisvitavy.cz

Bc. Silvie Sanža, projektová manažerka festivalu Překročme řeku – 608 417 817, sanza@nabrezisvitavy.cz

Tisková zpráva

Dnešní Brno 66 článků
Dnešní Brno - informace z Brna.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..