V září letošního roku se v centru Brna otevřel Cabaret des Péchés, kabaretní scéna ve francouzském stylu. Podnik se nachází ve zrekonstruovaných prostorách bývalého divadla v paláci Jalta na Dominikánském náměstí. Oficiální program odstartoval 14. 9. 2019, vstupenky na večerní vystoupení je možné zakoupit v předprodeji portálu GoOut.
Na hlavní program se diváci mohou těšit od pondělí do soboty. Pořadatelé cíleně vyhledávají umělce, do jejichž repertoáru patří tanec, burlesque show nebo třeba i vzdušná akrobacie.
„Večerní scéna je vždy vyhrazena pouze danému umělci nebo skupině. Pro každé představení tak pódium individuálně přizpůsobujeme ať už světly, nebo ozvučením,“ vysvětluje Barbora Karchová, marketingová manažerka.
Do konce roku 2019 se zde objeví známí performeři jako Prague Burlesque, The Roosters Theatre, případně nově vznikající Circus Mefisto. Přibližně dvakrát do měsíce se ve všední dny na pódium postaví jazzové a swingové kapely nebo komici ze Stand-up jako Brno. Atmosféru večerů bez programu dokreslí otevřené bary, kde show obstarají barmani, kteří do přípravy drinků vkládají flairové prvky.
Kabaretní historie ve světě se neodmyslitelně pojí s Le Chat Noir, prvním kabaretem založeným roku 1881 v pařížské čtvrti Montmarte. Ten ve své době navštěvovaly významné francouzské osobnosti jako spisovatel Maupassant nebo skladatelé Debussy a Satie. Původní neformální koncept malých salónků s absinthem v ruce a umělci na pódiu se postupem času změnil ve velkolepou show. Brněnský kabaret Cabaret des Péchés se však vrací k původní myšlence celého konceptu.
„Dříve se v takových saloncích scházeli lidé z nejrůznějších vrstev a debatovali nad jídlem a pitím o dílech umělců, která se před nimi odehrávala. My chceme poskytnout umění na pódiu, ale dát lidem možnost si stále společně užít večer se svými přáteli. Nechceme být divadlo, ale ani bar,“ dodává Barbora Karchová.
Sortiment alkoholu je zaměřený na francouzskou produkci, zejména tichá a šumivá vína. V nabídce nechybí ani francouzské absinthy a cognacy, giny, agricole rumy a likéry. Celý výběr doplňují signature drinky. Ty na míru podniku vymysleli barmani pod vedením provozního Tomáše Bielčíka, dvojitého finalisty Roadhouse Grand Final London. Na čepu najdete Zahradní Ale, který se podle tradiční francouzské receptury připravuje z pěti různých sladů a tří druhů chmele. Francie se tu promítla i do studené kuchyně, která v základu nabízí domácí croissanty a sladké dezerty.
Celý prostor kabaretu tvoří dvě patra, každé s vlastním barem a obsluhou. Kabaret pojme až 260 osob, z toho 180 míst je možné si rezervovat na večerní představení. Divadelní scénu mohou sledovat diváci sedící u stolků v přízemí nebo na obvodových balkóncích. V průběhu dne slouží vrchní část jako kavárna ve francouzském stylu. Během této doby se v přízemní části dolaďují detaily na večerní představení. Odpolední kávu tak v několika hodinách vystřídá večerní drink, kdy se divákům zpřístupní i spodní patro a začne program.
Vysvětlení některých pojmů
Flair je umělecká barmanská disciplína zahrnující akrobatické prvky v házení lahvemi.
Rum s příznakem agricole se původně vyráběl ve francouzských koloniích fermentací šťávy z cukrové třtiny. Výsledkem je alkohol mající čirou barvu a typicky zemědělskou chuť.
Signature drink je originální koktejl vymyšlený pro určité místo nebo událost.
Tisková zpráva